Chokladmuffins

Det här är världens godaste muffins som dessutom är väldigt svåra att misslyckas med. Jag provade en ny variant idag, garnering med chokladlinser. Gott blev det, jag rekommenderar det verkligen!
 
ca 15 st
 
Ingredienser: 
100 g margarin eller smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Ställ veckade pappersformar på en ugnsplåt.
 
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop de övriga ingredienserna och tillsätt till ägg- och sockerröran. Häll till sist i fettet. 
 
Fördela smeten i formarna, men fyll inte mer än 3/4 för att undvika att de svämmar över. Garnera med chokladlinser. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min, de ska gärna vara ganska kladdiga. 
Foto: Jag, Canon Eos 1000D, macrofilter +4

Schackrutor

Igår blev jag helt plötsligt jättesugen på att baka schackrutor och gjorde då slag i saken. På en halvtimme var kakorna klara, hur smidigt som helst! Ett klassiskt recept som inte kan bli annat än bra.
 
ca 50 st
 
4½-5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman mjöl, socker och matfett, gärna i en matberedare. Dela degen mitt i tu och placera i vars en bunke. Blanda den ena delen med vaniljsocker och den andra med kakao. 
 
Rulla ut degen i fyra jämna längder, två ljusa och två mörka. Lägg en ljus längd bredvid en mörk längd i två lager. Tryck till lite lätt.
 
Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Foto: Jag, Canon Eos 1000D

Surdegar på gång

Idag har jag startat en ny surdegsgrund, en rågsurdeg. Den jag använde mig av i somras blev inte matad när jag åkte bort förut så den var inte så fräsch när jag väl kom hem. Så nu ska det minsann börjas baka bröd igen! Imorgon ska jag starta en vetesurdeg också, det är så bra att ha både och.

Som jag visade tidigare har jag fått några nya receptböcker och för att kunna baka goda bröd var surdegar ett måste. Kanske jag till helgen ska ta och göra något bröd? Det beror på hur mycket surdegarna hinner växa till sig tills dess, men jag hoppas!

RSS 2.0