Grekiskt lantbröd

Jag har varit nere i Skåne två veckor och bara njutit av sommaren och då passade jag på att ta med mycket fika hemifrån eftersom frysen var full. När jag nu är hemma kände jag att det var dags att fylla på den igen och gjorde därför bröd idag. Anledningen till att jag valde att göra bröd var att jag har köpt en jäskorg som jag ville prova. Jag gjorde ett bröd som kallas Grekiskt lantbröd och det var väldigt gott och enkelt att göra.
 
2 bröd
 
30 g färsk jäst
8 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
6 dl surdeg av vete
2 msk ljus sirap
20 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt, surdeg och sirap. Tillsätt lite vetemjöl special i taget och knåda degen på medelhastighet i maskin i ca 15 minuter tills degen är mjuk och elastisk. Jäs degen under bakduk i två timmar då degen är dubbelt så stor. 
 
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och baka ut den till till två runda bröd och lägg på bakplåtspapperstäckt plåt (eller lägg degen i rejält mjölade jäskorgar). Strö över vetemjöl och jäs bröden under bakduk till dubbel storlek igen, ca en och en halv timme. 
 
Grädda bröden i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Ställ in en plåt med ca 1 dl vatten på i botten av ugnen, det ger brödet en knaprig yta. Bröden skall få ordentligt med färg. 
 
TIPS: Ät med smör och flingsalt på, otroligt gott!
Foto: Jag, Canon Eos 1000D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0