Vardagsbrödet
Jag lyssnade på gårdagens sommarpratare, Sébastien Boudet, när jag var ute och joggade imorse. Han är en bagare som är född i Frankrike. Jag hade aldrig hört talas om honom innan, men att lyssna på honom var riktigt intressant. Han hade inriktat sig på att baka surdegsbröd och när jag sprang tänkte jag att jag kan ju baka bröd när jag kommer hem. Jag hade dock inte tid att göra surdegsbröd eftersom jag inte hade förberett för det, men jag tänkte att jag bara kunde göra ett vanligt bröd. Jag gjorde ett bröd som tog lagom lång tid och jag skulle vilja säga att det var lagom komlicerat, men det var faktiskt lite mystiskt. I början fattade jag inte riktigt hur jag skulle göra och receptet kommer troligen förvirra er lite grann också, men det är bara att testa lite för det gjorde jag, och det blev väldigt bra! Receptet kommer från boken Enklare bröd.
1 bröd
10 gram färsk jäst
3 dl kallt vatten
6 1/2 dl vetemjöl special
1 1/2 tsk salt
Blanda ut jästen i vattner och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt har blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
När brödet har vilat i 30 minuter doppar du handen i vatten och tar tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in den mot mitten på nytt. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du har kommit varvet runt. Det här momentet gör du tre gånger med 30 minuters mellanrum. När degen är sträckt för tredje och sista gången låter du den jäsa i ca en timme. (Det var allt det här vikandet som förvirrade mig, men det är bara att dra lite och vika lite haha).
När jäsningen är klar strör du rikligt med vetemjöl och lite rågmjöl på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken och lägg den på handduken. Forma den till en kvadrat (en ganska så liten sådan) och vik in hörnen mot mitten. Vänd sedan degen så att skarven hamnar på undersidan. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa i ca en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt. Låt en plåt stå i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedre hyllan.
När jäsningen än en gång är klar vänder du över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt igen. (Här ristas mönster i brödet om sådant önskas). Låt papperet med brödet glida in på den heta plåten i mitten av ugnen via en skärbräda eller liknande. Lägg några isbitar på den nedre plåten, det gör brödet knaprigt på ytan.
Efter 15 minuter öppnar du ugnsluckan och vädrar lite. Detta görs sedan var femte minut tills brödet har varit i ugnen i 30-35 minuter. Tycker du att brödet får för mycket färg kan du sänka temperaturen. Efter gräddningen låter du brödet svalna på ett brödgaller.


Foto: Jag, Canon Eos 1000D


Kommentarer
Trackback