Levainbröd
Ikväll var det dags att baka surdegsbröd igen, denna gång med vetesurdeg dock. Det blev ett bröd som kallas levainbröd, ett franskt surdegsbröd. Detta är dock ett bröd som kräver att man har gott om tid då det ska jäsa i flera omgångar. Har man bara orken att vänta så kan jag lova att det är definitivt värt det!
1 stort bröd alternativt 2 normalstora bröd
10 gram färsk jäst
6 dl ljummet vatten
14-15 dl vetemjöl
4 dl surdeg av vete
1 1/2 msk salt
Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt hälften av vetemjölet och knåda i maskin i ca 10 minuter.
Tillsätt surdegen, saltet och resterande vetemjöl. Knåda degen på låg hastighet i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek vilket tar ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Häll upp degen på antingen en bakplåtspapperklädd plåt eller i brödformar. Hantera degen varsamt så att inga luftbubblor trycks ut. Mjöla brödet och låt det jäsa under bakduk till dubbel storlek igen, vilket tar ca 1 och 1/2 timme.
Häll 1 dl vatten på en plåt och ställ längst ner i ugnen. Sätt in brödet också och sänk temperaturen till 200 grader och grädda i 40-50 minuter. Plåten med vatten ger brödet en knaprig yta.


Foto: Jag, Canon Eos 1000D


Kommentarer
Trackback